Mooi symposium Zuidlaardermeer

symposium 2017

Geen traditionele stallentocht dit jaar maar een boottocht en een bezoek aan een tweetal geitenkuddes in het mooie natuurgebied rond het Zuidlaardermeer.

in de boot1

De boot waarmee we naar de uitkijktoren en de twee geitenkuddes gebracht worden, zit helemaal vol, zo`n 30 personen.
Na een fikse onweersbui die zich aandient net voor het vertrek kunnen we aan boord en brengt schipper Ben Wierenga ons naar de uitkijktoren aan de overkant van het Zuidlaardermeer. Ondertussen vertelt gids Marja Kiers van het Groninger Landschap over het Zuidlaardermeer en over de fauna in dit gebied.
Er broedt zelfs een zeearend! Helaas laat die zich vandaag niet zien.
Ook bevers hebben een plaats gevonden in de bossages van het Zuidlaardermeer. We kunnen duidelijk de sporen van hun activiteiten zien en ook dat ze een flinke boom door kunnen knagen!

in de kijkhutin de kijkhut2

 

In de uitkijktoren heb je een prachtig uitzicht over het gebied. Marja vertelt waar de geitenkuddes zich bevinden en ze vertelt wat ze weet over de geitenkuddes. De oorspronkelijke kudde is van de fam. Mekel geweest en er zijn een flink aantal nakomelingen bij gekomen. Allen hebben zij de wildkleur waar ook op gefokt en geselecteerd wordt.  

geiten

geiten3

 

Na het bezoek aan de eerste kudde is er de keuze om in de boot terug te gaan of door te lopen en de tweede kudde ook nog te bekijken. Tijdens de wandeling naar de tweede kudde worden we nogmaals overvallen door een fikse regenbui. De schipper is terug gegaan naar de uitkijktoren om te schuilen, de lopers gaan verder en worden door de bui flink nat. Zij zijn dan ook als eersten weer terug bij Paviljoen De Leine waar we nog wat drinken en terug kunnen kijken op een geslaagde middag. En er wordt natuurlijk nog wat na gepraat over onze fokkerij.

 

 

Tijdens ALV: Rondleiding voederfabriek Garvo

Tijdens de landelijke ledenvergadering in Drempt zijn we enthousiast ontvangen door de familie Garretsen. De familie Garretsen heeft ons verteld over hun filosofie over voer maken en hun passie om het perfecte voer te maken voor de verschillende dieren. Ook voor geiten hebben ze speciale muesli en korrels die inderdaad heerlijk geuren en jawel mijn geiten vinden het heerlijk. Daarna kregen we een rondleiding door de hele fabriek en konden we zien hoe zorgvuldig hier wordt gewerkt.

 

IMG 0698kl

IMG 0697kl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Keuring Orvelte 2016 met feestelijk tintje!

 MG 2903 2klein35-jarig jubileum Drentse club

Zaterdag 27 augustus was er de jaarlijks keuring in Orvelte. Dit jaar is voor de Drentse club een jubileumjaar. We bestaan als Drentse club al 35 jaar!
 
Alle deelnemers en medewerkers kregen een emmer met het logo van de Drentse club er op. Die kon gelijk gebruikt worden om de dieren op het terrein van water te voorzien. Bovendien was er in de pauze een optreden van de folkloristische dansgroep De Diekhookse Klumpkes uit Borculo, waarvoor onze dank.

Dit jaar waren er 23 leden die samen zo`n 120 geiten lieten keuren.

 

Lees meer: Keuring Orvelte 2016 met feestelijk tintje!

Symposium 2016

Een prachtig zonnige dag was het 4 juni, de dag van ons symposium voor de Drentse leden.

We brachten eerst een bezoek aan Bert Snippe die in Zuidwolde woont en een 6-tal geiten heeft. Het verslag dat Jans Kelder hiervan maakte, kunt u lezen in de DNL op pagina 24.

Na het bezoek aan Bert en Alie Snippe ging de tocht naar Stichting De Kromme Langhoorns van Wilma van Maanen en Wim Krouwel in Ruinen. Ook hiervan is een verslag te lezen in de DNL op pagina 25-26 gemaakt door Johan Vennedunker.

Omdat de Drentse club maar liefst 35 jaar bestaat, sloten we dit jaar het symposium af met een heerlijke barbecue. Bert Bouwman, Cor en Anja van Noord hebben deze BBQ fantastisch geregeld.