De Nederlandse Landgeit

De Nederlandse Landgeit bepaalde eeuwenlang het gezicht van de geitenstapel in ons land. Het ras is goed aangepast aan ons klimaat. Door kruising met meer productieve buitenlandse rassen heeft de Nederlandse Landgeit op het punt van uitsterven gestaan. In de vijftiger jaren van de vorige eeuw waren er nog maar enkele exemplaren overgebleven. Vanaf die tijd heeft een groeiende groep enthousiaste fokkers het ras voor uitsterven behoed. Er zijn nu ongeveer 2000 geiten en 200 bokken ingeschreven in het stamboek van de Landelijke Fokkersclub Nederlandse Landgeiten (LFNL).

 

 

geiten verhuizenDe Nederlandse Landgeit is een stevig gebouwde geit. Zowel de bokken als de geiten zijn gehoornd. Zij zijn overwegend bont, dus wit met vlekken in de kleuren zwart, grijs, bruin, beige of een menging daarvan.
De Nederlandse Landgeit is een sterk ras dat goed is aangepast aan de omstandigheden in ons land. Zij stelt geen hoge eisen en is tevreden met de normale basisverzorging qua huisvesting en voeding.

 

 

 

 

 

 

 

Geschiedenis van de Landgeit

De Nederlandse Landgeit is het enige oorspronkelijke Nederlandse geitenras en is veelvuldig te zien op schilderijen uit de periode 1200-1900. Zij gold als ‘de koe van de arbeider’. Daarbij waren de jonge geitjes vaak belangrijke speelkameraadjes. Bij “historie” vindt u alles over de geschiedenis van de Nederlandse Landgeit.


 

Landelijke Fokkersclub Nederlandse Landgeit (LFNL)

De Landelijke Fokkersclub Nederlandse Landgeiten (LFNL) is opgericht in 1982.
Het hoofddoel van de club is het bewaren van het oude nog vitale ras van de Nederlandse Landgeit. Dit doel probeert ze te bereiken door: het contact tussen fokkers en andere geïnteresseerden te bevorderen, keuringen te organiseren, een stamboek bij te houden, fokadviezen te geven en door de uitgave van een clubblad vier keer per jaar. Lees meer over de LFNL en haar doelstellingen.
Er is een groep leden die CAE/CL vrije dieren houdt. Lees meer hierover in het artikel over CAE/CL.


 

Regionale fokkersclubsbok op dak


De LFNL is het overkoepelende orgaan van een aantal regionale fokkersclubs:
Groningen, Friesland, Drenthe, Midden-Nederland, Noord-Holland en Zuid-Nederland.
Bij de regionale afdelingen (menu links-onder) kunt u meer lezen over wat zij voor hun leden organiseren.

Wilt u meer weten over hoe u geiten kan houden, wat er voor nodig is en hoe ze verzorgt moeten worden? Bij “verzorging” kunt u hier alles over te weten komen.

 

 

Keuringen

Ieder jaar worden in 9 plaatsen in Nederland landgeitenkeuringen gehouden. Gezellige dagen waar fokkers elkaar ontmoeten en waar alle gelegenheid is om eens kennis te maken met de Nederlandse Landgeit. Iedereen is welkom om een keuring te bezoeken. In de agenda kunt vinden waar in uw buurt een keuring wordt gehouden. Het is ook dè plaats bij uitstek om uw eerste geiten te kopen: er zijn genoeg fokkers en ook keurmeesters die u willen adviseren.
Ook op de vraag en aanbodpagina van deze website kunt u geiten kopen.

 

 

IMG 1kleinBent u geïnteresseerd en wilt u meer weten? U kunt altijd contact opnemen met een bestuurslid bij u in de buurt of met een van de landelijke bestuursleden. Zij zijn allen enthousiaste geitenhouders en willen u graag van alle informatie voorzien.