Symposium in de Oosthoek van Groningen

Symposium 2019 DrentheDit jaar bezochten we de zuid-oost hoek van de provincie Groningen, in de prachtige omgeving van Sellingen.


Allereerst gingen we naar de Hasseberg, warempel een bergje midden in een laag gelegen omgeving, enkele tientallen meters van de Duitse grens. Het perceel is ca 4 ha groot. De geiten van Bert de Wit lopen op de berg, die helemaal vol is komen te staan met berkenopslag. Het is de bedoeling dat zij de berkenopslag de baas worden. Naar het oordeel van de aanwezige geitenkenners hebben ze daar nog wel even werk mee!

geiten bertdewit web

Hasseberg web

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

bokken bertdewit webNa de geiten van Bert bezocht te hebben, gingen we naar zijn bokken die enkele kilometers verderop lopen. Zij moeten een bosachtig terreintje opener maken zodat het aantrekkelijker wordt voor vogels. Het is ook een vogeltelplaats. De bramen hadden ze al zo goed als helemaal op. Een lekkernij voor ze natuurlijk. Ze komen nieuwsgierig naar ons toe en lopen voor ons uit tijdens de wandeling door het gebied.

 

Kloosterboerderij Bleyendael is het laatste adres dat we aandeden. We dronken er wat in de heerlijke zon op het terras. Hans Scheltinga en Miriam van der
 Laan gaven hier een demonstratie over het inophetterrasspannen en 
rijden met een bokkenwagen.

Zij vertelden hoe zij een bokje uit aanvankelijk vier bokjes kozen om mee verder te gaan. Tot voor kort waren er nog twee waar ze mee verder wilden, maar uiteindlijk is de keuze gevallen op de bok die zij nu bij zich hadden. De bok moet rustig zijn, niet gespannen en bang, moet sterk genoeg zijn en bovendien moet hij het leuk vinden om te doen. Nu is de bok 1 jaar oud en het is verbazend om te zien wat hij geleerd heeft in die korte tijd en hoe gemakkelijk hij zich laat leiden.

inspannenbokje1

bokvoordewagen 
 
 
 
 klaarvoordestart
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
boklooptvoordewagen2
 
 
 

Gezellig en informatief symposium 2018

ontvangst bij Aad 2Op 6 oktober hield Landgeitenfokkersclub Drenthe haar symposium. Er was een mooie opkomst: een hele huifkar vol! Met deze huifkar werden we langs boerenerven in Gees gereden. in de huifkar 2

In 2012 kreeg Gees € 25.000 subsidie met als doel: het oorspronkelijke karakter van het dorp herstellen, lege plekken in Gees invullen met huisweiden.
De gelden werden verdeeld onder de mensen die er aan mee wilden doen. Daarvoor was een verdeelsleutel bedacht door de werkgroep. Aad van der Vaart en Gert de Groot zaten ook in deze werkgroep. Gert vertelt hoe het Huisweide project tot stand is gekomen en daarna ten uitvoer is gebracht. Projecten: van eikenhouten hek tot de bouw van een stal zoals vroeger hier ook werd gebouwd, bijvoorbeeld de karakteristieke kippenhokken: hoge hokken met grote ramen en met verticale planken.

We bewonderen de geiten van Gert en zijn kippenhok

landgeiten van Gert de Groot 2kippenhok 2 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We gaan verder met de huifkar naar Gerrit Plas.
bijenkasten van Gerrit Plas 2Gerrit Plas vertelt 2

 

 

Gerrit is bijenhouder en vertelt vol enthousiasme over zijn bijen, hoe je bijen herkent, hoe een koningin er uit ziet, darren en werksterbijen. Wat hun taken zijn, etc. Er zijn nog maar sporadisch bijenvolken die in het wild weten te overleven. Ze behoren daarom nu tot de  huisdieren. Honingbijen hebben een volk. Wilde bijen niet, zij leven solitair.

Bijen verzamelen nectar. De actieradius van een bij is ca 3-5 km. Honing werkt antiseptisch, maar alleen als het koud wordt gebruikt. Dus niet in de thee toepassen!

 

 Historicus Kees van Dijk vertelt over de geschiedenis van Gees 2Na een kleine wandeling komen we op een Brinkje in Gees waar historicus Kees van Dijk ons vertelt over de vroege geschiedenis van Gees tot heden. Een boeiend verhaal!

 
 

Met de huifkar gaat de tocht dan verder naar Marien Renting die varkens houdt. Omdat er geen typisch Drentse varkens bestaan, heeft hij over de grens gekeken en is uitgekomen op de Bentheimer Varkens. 

Marien tussen zijn varkens 2Zeug met biggen 2

 

 

 

 

Marien en zijn vrouw tracteren ons op heerlijke stukjes varkensvlees. Zij hebben ook een boerderijwinkel waar het vlees te koop is.

Via een prachtig landschap in de avondzon brengt de huifkar ons terug naar Aad. Daar heeft Bert Bouwman nog een heerlijke verrassing: hij bakt heerlijke biologische hamburgers (van vlees van zijn eigen koeien) voor ons.

na afloop bakt Bert Bouwman heerlijke hamburgers 2

kippenhok van Gert de Groot 2 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gezellig drukke keuring in Orvelte

Zaterdag 25 augustus hadden we weer een gezellig drukke geitenkeuring in Orvelte. Zelfs Radio Drenthe kwam op bezoek! Er werd in drie ringen gekeurd. Er werden in het totaal die dag 122 geiten/ bokken gekeurd. De familie Brinkman was vooral heel succesvol met de meerjarige geiten. 

De kampioenen van deze dag:

Schermafbeelding 2018 09 06 om 23.50.43

Sfeerfoto`s:

 

RTV Drenthe

RTV Drenthe op bezoek

 

Odin van Salau (Beltman)

Odin van Salau van Beltman

 

Lijntje van de Sikkenbrug (Brinkman)

Lijntje van de Sikkebrug van Brinkman

 

De keurmeesters van die dag

keurmeesters worden in het zonnetje gezet

 

 

Informatie over wolven

Tijdens onze najaarsvergadering heeft Johan Wesselink ons geinformeerd over de laatste stand van zaken met betrekking tot de wolf in Nederland. Hij reikte ook een folder uit aan de aanwezige leden over hoe je je geiten kunt beschermen tegen wolven.

Mocht iemand het idee hebben dat er schade is ontstaan door de wolf, dan is het advies Johan Wesselink te bellen. De folder kun je hier downloaden.

Verder kun je op de volgende websites informatie vinden:
www.wolveninnederland.nl en
https://www.bij12.nl/onderwerpen/faunazaken/faunaschade-informatie-per-diersoort/wolf/

 

 

 

Tijdens ALV: Rondleiding voederfabriek Garvo

Tijdens de landelijke ledenvergadering in Drempt zijn we enthousiast ontvangen door de familie Garretsen. De familie Garretsen heeft ons verteld over hun filosofie over voer maken en hun passie om het perfecte voer te maken voor de verschillende dieren. Ook voor geiten hebben ze speciale muesli en korrels die inderdaad heerlijk geuren en jawel mijn geiten vinden het heerlijk. Daarna kregen we een rondleiding door de hele fabriek en konden we zien hoe zorgvuldig hier wordt gewerkt.

 

IMG 0698kl

IMG 0697kl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Keuring Orvelte 2016 met feestelijk tintje!

 MG 2903 2klein35-jarig jubileum Drentse club

Zaterdag 27 augustus was er de jaarlijks keuring in Orvelte. Dit jaar is voor de Drentse club een jubileumjaar. We bestaan als Drentse club al 35 jaar!
 
Alle deelnemers en medewerkers kregen een emmer met het logo van de Drentse club er op. Die kon gelijk gebruikt worden om de dieren op het terrein van water te voorzien. Bovendien was er in de pauze een optreden van de folkloristische dansgroep De Diekhookse Klumpkes uit Borculo, waarvoor onze dank.

Dit jaar waren er 23 leden die samen zo`n 120 geiten lieten keuren.

 

Lees meer: Keuring Orvelte 2016 met feestelijk tintje!