Gezellig en informatief symposium 2018

ontvangst bij Aad 2Op 6 oktober hield Landgeitenfokkersclub Drenthe haar symposium. Er was een mooie opkomst: een hele huifkar vol! Met deze huifkar werden we langs boerenerven in Gees gereden. in de huifkar 2

In 2012 kreeg Gees € 25.000 subsidie met als doel: het oorspronkelijke karakter van het dorp herstellen, lege plekken in Gees invullen met huisweiden.
De gelden werden verdeeld onder de mensen die er aan mee wilden doen. Daarvoor was een verdeelsleutel bedacht door de werkgroep. Aad van der Vaart en Gert de Groot zaten ook in deze werkgroep. Gert vertelt hoe het Huisweide project tot stand is gekomen en daarna ten uitvoer is gebracht. Projecten: van eikenhouten hek tot de bouw van een stal zoals vroeger hier ook werd gebouwd, bijvoorbeeld de karakteristieke kippenhokken: hoge hokken met grote ramen en met verticale planken.

We bewonderen de geiten van Gert en zijn kippenhok

landgeiten van Gert de Groot 2kippenhok 2 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We gaan verder met de huifkar naar Gerrit Plas.
bijenkasten van Gerrit Plas 2Gerrit Plas vertelt 2

 

 

Gerrit is bijenhouder en vertelt vol enthousiasme over zijn bijen, hoe je bijen herkent, hoe een koningin er uit ziet, darren en werksterbijen. Wat hun taken zijn, etc. Er zijn nog maar sporadisch bijenvolken die in het wild weten te overleven. Ze behoren daarom nu tot de  huisdieren. Honingbijen hebben een volk. Wilde bijen niet, zij leven solitair.

Bijen verzamelen nectar. De actieradius van een bij is ca 3-5 km. Honing werkt antiseptisch, maar alleen als het koud wordt gebruikt. Dus niet in de thee toepassen!

 

 Historicus Kees van Dijk vertelt over de geschiedenis van Gees 2Na een kleine wandeling komen we op een Brinkje in Gees waar historicus Kees van Dijk ons vertelt over de vroege geschiedenis van Gees tot heden. Een boeiend verhaal!

 
 

Met de huifkar gaat de tocht dan verder naar Marien Renting die varkens houdt. Omdat er geen typisch Drentse varkens bestaan, heeft hij over de grens gekeken en is uitgekomen op de Bentheimer Varkens. 

Marien tussen zijn varkens 2Zeug met biggen 2

 

 

 

 

Marien en zijn vrouw tracteren ons op heerlijke stukjes varkensvlees. Zij hebben ook een boerderijwinkel waar het vlees te koop is.

Via een prachtig landschap in de avondzon brengt de huifkar ons terug naar Aad. Daar heeft Bert Bouwman nog een heerlijke verrassing: hij bakt heerlijke biologische hamburgers (van vlees van zijn eigen koeien) voor ons.

na afloop bakt Bert Bouwman heerlijke hamburgers 2

kippenhok van Gert de Groot 2 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gezellig drukke keuring in Orvelte

Zaterdag 25 augustus hadden we weer een gezellig drukke geitenkeuring in Orvelte. Zelfs Radio Drenthe kwam op bezoek! Er werd in drie ringen gekeurd. Er werden in het totaal die dag 122 geiten/ bokken gekeurd. De familie Brinkman was vooral heel succesvol met de meerjarige geiten. 

De kampioenen van deze dag:

Schermafbeelding 2018 09 06 om 23.50.43

Sfeerfoto`s:

 

RTV Drenthe

RTV Drenthe op bezoek

 

Odin van Salau (Beltman)

Odin van Salau van Beltman

 

Lijntje van de Sikkenbrug (Brinkman)

Lijntje van de Sikkebrug van Brinkman

 

De keurmeesters van die dag

keurmeesters worden in het zonnetje gezet

 

 

Informatie over wolven

Tijdens onze najaarsvergadering heeft Johan Wesselink ons geinformeerd over de laatste stand van zaken met betrekking tot de wolf in Nederland. Hij reikte ook een folder uit aan de aanwezige leden over hoe je je geiten kunt beschermen tegen wolven.

Mocht iemand het idee hebben dat er schade is ontstaan door de wolf, dan is het advies Johan Wesselink te bellen. De folder kun je hier downloaden.

Verder kun je op de volgende websites informatie vinden:
www.wolveninnederland.nl en
https://www.bij12.nl/onderwerpen/faunazaken/faunaschade-informatie-per-diersoort/wolf/

 

 

 

Tijdens ALV: Rondleiding voederfabriek Garvo

Tijdens de landelijke ledenvergadering in Drempt zijn we enthousiast ontvangen door de familie Garretsen. De familie Garretsen heeft ons verteld over hun filosofie over voer maken en hun passie om het perfecte voer te maken voor de verschillende dieren. Ook voor geiten hebben ze speciale muesli en korrels die inderdaad heerlijk geuren en jawel mijn geiten vinden het heerlijk. Daarna kregen we een rondleiding door de hele fabriek en konden we zien hoe zorgvuldig hier wordt gewerkt.

 

IMG 0698kl

IMG 0697kl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Keuring Orvelte 2016 met feestelijk tintje!

 MG 2903 2klein35-jarig jubileum Drentse club

Zaterdag 27 augustus was er de jaarlijks keuring in Orvelte. Dit jaar is voor de Drentse club een jubileumjaar. We bestaan als Drentse club al 35 jaar!
 
Alle deelnemers en medewerkers kregen een emmer met het logo van de Drentse club er op. Die kon gelijk gebruikt worden om de dieren op het terrein van water te voorzien. Bovendien was er in de pauze een optreden van de folkloristische dansgroep De Diekhookse Klumpkes uit Borculo, waarvoor onze dank.

Dit jaar waren er 23 leden die samen zo`n 120 geiten lieten keuren.

 

Lees meer: Keuring Orvelte 2016 met feestelijk tintje!

Symposium 2016

Een prachtig zonnige dag was het 4 juni, de dag van ons symposium voor de Drentse leden.

We brachten eerst een bezoek aan Bert Snippe die in Zuidwolde woont en een 6-tal geiten heeft. Het verslag dat Jans Kelder hiervan maakte, kunt u lezen in de DNL op pagina 24.

Na het bezoek aan Bert en Alie Snippe ging de tocht naar Stichting De Kromme Langhoorns van Wilma van Maanen en Wim Krouwel in Ruinen. Ook hiervan is een verslag te lezen in de DNL op pagina 25-26 gemaakt door Johan Vennedunker.

Omdat de Drentse club maar liefst 35 jaar bestaat, sloten we dit jaar het symposium af met een heerlijke barbecue. Bert Bouwman, Cor en Anja van Noord hebben deze BBQ fantastisch geregeld.