Cursus SMEK zeer geslaagd

Op 6 en 20 april 2013 is de cursus “selecteren met een keurmeestersoog (SMEK)” geweest. Voor de cursus hadden zich elf leden opgegeven, waaronder ondergetekende.
Drie deskundige keurmeesters hebben een groot deel van de cursus verzorgd: Johan Wesselink, Albert van de Streek en Wardit Tigchelaar.
De catering werd uitstekend verzorgd door Cor en Anja van Noord.
De fam. Tuin uit Dwingeloo stelde een prachtige schuur en hun tuin ter beschikking voor het geven van de cursus. Hartelijk dank voor deze service!
Johan Vennedunker heeft uit de doeken gedaan hoe je ZooEasy kan gebruiken voor de fokkerij.
   
De eerste dag is er aandacht besteed aan de anatomie en de rasstandaard van de Nederlandse Landgeit, een stukje theorie. Er worden veel vragen gesteld door de belangstellende deelnemers. Er wordt ons duidelijk gemaakt hoe men de Nederlandse Landgeit het liefst zou willen zien. Maar ook: een perfecte Nederlandse Landgeit bestaat niet.
Cor en Anja van Noord hebben hun geiten meegenomen en na de theorie hebben we onder leiding van de keurmeesters de geiten bekeken en vooral veel gevoeld. Dan blijkt hoe moeilijk het is om een geit anatomisch goed te voelen, te bekijken en te beoordelen naar de ras standaard! Maar al doende leren we. We leren ook een fokdoel te bepalen. Iedereen gaat na deze dag naar huis met een heel klein beetje een keurmeestersoog.
 
SMEK1-2 kopie kopie    SMEK2-1 kopie kopie  
 
Thuis gekomen ben ik meteen de weide ingegaan om naar mijn eigen geiten te kijken. Ik zie dingen die ik nog niet bewust had gezien. Ik begrijp nu ook de terminologie van de keurmeesters. Tijdens het voeren van mijn geiten ook eens hier en daar wat gevoeld.. Ik ben niet ontevreden en ze blijven mijn fijne geiten.
 
De tweede dag zijn de bokken aan de beurt. Ik heb oude kleren aan, want ik voorzie natuurlijk een enorme bokkenlucht bij al dat gevoel aan die bokken. Bij nader inzien valt dat reuze mee. In het najaar tijdens de keuringen is dat wel eens anders horen we van onze keurmeesters.
Johan Vennedunker legt tenslotte allerlei handigheidjes van ZooEasy uit. Het kan veel gezoek in ZooEasy schelen als je alle trucs toe kan passen. Zo leren we hoe je een bok, die bij jouw fokdoel past, kan selecteren uit de beschikbare bokken in ZooEasy.
 
SMEK blijkt een zeer leerzame cursus: kijken, voelen en beoordelen van je geit. Een fokdoel bepalen en tenslotte een passende bok zoeken bij je fokdoel. Dat is wat we deze dagen hebben geleerd. Nu nog in de praktijk brengen..
 
Hilda Kort