Geslaagd symposion 2013

Zaterdag 25 mei maakten we met 19 leden een stallentocht.
Als eerste ging de tocht naar To en Sebo Abels in Eexterzandvoort, alwaar we ontvangen werden met koffie en thee.
To en Sebo hebben rondom hun huis een prachtig stuk natuur waarin ze verschillende stukken hebben afgerasterd waar hun geiten kunnen lopen. Naast landgeiten hebben ze ook andere geiten, o.a. landgeiten met Engels bloed.
zoek de geiten kopie
bij T en S  kopie
 
Sebo heeft laten zien waar hij zijn geiten melkt: hij zet ze op een verhoging, voert ze daar en melkt ze ondertussen. Hij melkt zijn geiten aan de achterzijde.
melkenklein kopie
kaasje kopie 
To heeft uitgelegd hoe zij van de melk vervolgens kaas maakt. Ze maakte aanvankelijk alleen kaas voor eigen gebruik, maar verkoopt nu ook kaas als ze zelf te veel heeft voor eigen gebruik. To maakt verse kaas, F├Ęta en ook harde kaas die langer bewaard kan worden. Het boekje dat ze gebruikt heet; ,,Zelf kaas en boter maken,, door Joop Rademaker, nog te verkrijgen bij de webwinkel: www.levenvanhetland.nl, waar ze ook andere kaas benodigdheden koopt.
Van To en Sebo ging de tocht verder naar Bert en Petra Bouwman in Annen.
Onderweg liet Bert ons nog een natuurterrein van ca. 1 hectare zien, waar sinds september 2012 twee Nederlandse landgeiten en twee Schotse hooglanders lopen. Wat eerst een onherkenbare woestenij was met opschot van zo`n twee meter, is nu een terrein ontstaan waar een duidelijk herkenbare structuur in zit.
en de geiten  kopie
schotse hooglanders kopie
Thuis hebben Bert en Petra een tiental geiten lopen in een terreintje waar ook een dobbe in zit waaruit de geiten kunnen drinken.
Bert heeft bovendien geiten in natuurterreinen in de omgeving waar ze samen met Schotse hooglanders hun werk kunnen doen. Geiten en hooglanders zijn samen een goed team om terreinen op te schonen, vertelt Bert.
In de winter loopt een gedeelte van de kudde bij hun huis, omdat in een aantal natuurgebieden 's winters onvoldoende voedsel aanwezig is. De overige dierenzijn het hele jaar te vinden in natuurgebieden. De bokken die in natuurgebieden blijven lopen, worden regelmatig voorzien van geitenbrokken, zodat deze in goede conditie blijven.
 
Om 16.30 uur hebben we deze stallentocht afgesloten bij Bert en Petra in huis met een hapje (toast met heerlijke kaas van To!) en een drankje.
Voorzitter Johan Vennedunker bedankt To, Sebo, Bert en Petra en biedt hen wat lekkers aan voor de inwendige mens en wat lekkers voor de geiten.
To, Sebo, Bert en Petra: hartelijk dank voor jullie gastvrijheid en jullie inspanning om deze dag tot een leerzame en leuke dag te maken. We hebben genoten deze middag!