verslag symposium 2014

Verslag symposium 2014 gemaakt door Jaap Mekel.

Zaterdag 17 mei 2014 hield afdeling Drenthe haar stallentocht. Jaap: "Een geweldige middag waarop ervaringen zijn uitgewisseld en contacten zijn aangehaald".

Het was heerlijk zonnig weer en een graad of 20. Met 26 mensen, jong en oud, van afdeling Drenthe en Friesland was het een goed bezochte activiteit. Persoonlijk had ik het niet willen missen. Wat mij betreft het hoogtepunt openbaarde zich bij aankomst bij Hilda Kort en Pieter Brink. Een prachtig huis op een geweldige plek. Wij hebben het mooi maar er is altijd baas boven baas.

We begonnen om 13.30 bij Hilda en Pieter met een hapje en drankje. Uiteraard wilden we allen de geiten zien en horen welke keuzes met welke motieven gemaakt zijn. Het huis was ook erg interessant. We splitsten op. Hilda vertelde over de geiten, Pieter over het huis. Hergebruik was een terugkerend thema.

 MG 8479huis

Hilda en Pieter hebben 14 hectare in eigendom. Binnenkort is de helft niet aantrekkelijk voor de geiten. Voor het huis ligt een meer van 5 hectare dat vergroot wordt naar 8 hectare. In dit meer ligt dan een eiland van een halve hectare met bos. Rond het meer zijn graslanden met bos van ongeveer 40 jaar. Voor een groot deel staat het ter beschikking van de geiten. Om besmetting met maagdarm wormen te beperken is het in verschillende delen opgesplitst. Ze hebben 6 volwassen geiten. Vooral grijs-wit. Er waren twee lammetjes van twee dagen oud, een geit van 12 was hoogdrachtig en er waren bij nog een geit 2 lammetjes van 1 dag oud. De dieren kunnen in een stal die erg licht is. Hilda en Pieter wilden graag een lichte stal en zijn erg lang op marktplaats op zoek geweest naar veiligheidsglas. Dat is niet op tijd gevonden. Het glas, dat tot op de grond komt is nu beschermd tegen vandalen, lees geiten, door regelwerk en schrikdraad. Op het dakleer en bevestigingsmateriaal na is de hele stal gebouwd met materiaal dat elders al een functie heeft gehad. Een ruim en aangenaam verblijf voor dier en mens.

 MG 8470-1k

Ook het huis is voor een groot deel opgebouwd met materiaal dat aan second life doet. Buitenmuren van losgestapelde stoeptegels op de begaande grond en hardhouten steenschotten voor de verdieping. Een U vormig gebouw waardoor een binnenplaats is gevormd. Erfverharding van betonplaten en kunststof steenschotten die er uitzien als betonplaten. Zowel buiten als binnen hebben materialen een toepassing gekregen waarvoor ze niet gemaakt zijn. Allerlei uitingen van creatief denken. De zuidkant van het huis ligt 1,2 m boven het waterpeil van het meer en er 1m vanaf. Resultaat: een geweldig uitzicht. Pieter vertelde dat energie voorziening een steeds grotere politieke macht vormt. Om dit te beperken is het van groot belang dat we ons op dit vlak zelf kunnen redden. Hij zet zich in om mensen hiertoe aan te zetten.

Vervolgens togen we naar het Dwingelderveld om daar de dieren in het bokken depot te bekijken. De schaapsherder van Dwingeloo zet deze dieren in om het terrein van opslag van bomen te ontdoen. Wegens persoonlijke omstandigheden kon de schaapsherder ons niet ontvangen. Het terrein waar de dieren staan grenst aan paden. We konden de dieren dus wel gaan bekijken. Het leken bokken te zijn van bijna een jaar tot ongeveer drie jaar. Zonder de dieren te zien was aan het terrein al te zien dat de dieren het zwaar hadden. Het terrein was erg nat. Er zat geen blad meer aan de boompjes. De struikheide was tot op de houtige stengels kaal gegeten en het pijpestrootje werd kort gegeten. De dieren lieten zich mooi zien in de buurt van een picknickplaats onder een eik, lekker in de schaduw. Het waren vitale dieren met dikke buiken, pensvulling genoeg. Toch oogden de meesten schraal; de koppen waren wat groot ten opzichte van het lijf. Veel voeding zit er niet in die pensvulling. Deze dieren leken het hier goed te doen maar veel bokken binnen de vereniging zouden hier niet redden. En deze bokken zouden het op de keuring waarschijnlijk niet goed doen.

Vervolgens gingen we naar Cor en Anja. Ook hier hadden de bokken het zwaar maar dan vooral hun gewrichten. Van de zes bokken was een bok van een jaar was uitzonderlijk groot, maar wel in verhouding. De bokken die we in het Dwingelderveld op 3 jaar schatten waren kleiner dan dit dier. Ook de andere dieren waren imposant. De dieren stonden in een wei grenzend aan een meertje, een pingo ruïne. Met een goede grond zorgt het vocht voor een kruidenrijke wei die voedselrijk is. Daarnaast kregen de bokken hooi en brokken. Om de dieren structuurrijk voer te bieden is het hooi een goed idee. Aan de andere kant van de weg hadden ze naast het huis de10 geiten met 5 lammeren staan. Ook duidelijk Hollands welvaren. Een lam had een vieze kont. Coccidiose is een probleem waar Cor en Anja regelmatig last van hebben, maar nattigheid en het verse gras waren hier ook debet aan. Cor en Anja laten ieder jaar de helft van de geiten dekken. Nu hebben ze een geit waar de uier erg onkant van raakt. Ze laten deze geit waarschijnlijk niet weer dekken. Heerlijk in de zon konden we vlakbij de geiten genieten van allerlei dranken en hapjes.

Bokken Cor en Anja 2014k    bij Cor en Anja 2014k

Een geweldige middag waarop ervaringen zijn uitgewisseld en contacten zijn aangehaald.

Jaap Mekel