Mooi symposium Zuidlaardermeer

symposium 2017

Geen traditionele stallentocht dit jaar maar een boottocht en een bezoek aan een tweetal geitenkuddes in het mooie natuurgebied rond het Zuidlaardermeer.

 

in de boot1

De boot waarmee we naar de uitkijktoren en de twee geitenkuddes gebracht worden, zit helemaal vol, zo`n 30 personen.
Na een fikse onweersbui die zich aandient net voor het vertrek kunnen we aan boord en brengt schipper Ben Wierenga ons naar de uitkijktoren aan de overkant van het Zuidlaardermeer. Ondertussen vertelt gids Marja Kiers van het Groninger Landschap over het Zuidlaardermeer en over de fauna in dit gebied.
Er broedt zelfs een zeearend! Helaas laat die zich vandaag niet zien.
Ook bevers hebben een plaats gevonden in de bossages van het Zuidlaardermeer. We kunnen duidelijk de sporen van hun activiteiten zien en ook dat ze een flinke boom door kunnen knagen!

in de kijkhutin de kijkhut2

 

In de uitkijktoren heb je een prachtig uitzicht over het gebied. Marja vertelt waar de geitenkuddes zich bevinden en ze vertelt wat ze weet over de geitenkuddes. De oorspronkelijke kudde is van de fam. Mekel geweest en er zijn een flink aantal nakomelingen bij gekomen. Allen hebben zij de wildkleur waar ook op gefokt en geselecteerd wordt.  

geiten

geiten3

 

Na het bezoek aan de eerste kudde is er de keuze om in de boot terug te gaan of door te lopen en de tweede kudde ook nog te bekijken. Tijdens de wandeling naar de tweede kudde worden we nogmaals overvallen door een fikse regenbui. De schipper is terug gegaan naar de uitkijktoren om te schuilen, de lopers gaan verder en worden door de bui flink nat. Zij zijn dan ook als eersten weer terug bij Paviljoen De Leine waar we nog wat drinken en terug kunnen kijken op een geslaagde middag. En er wordt natuurlijk nog wat na gepraat over onze fokkerij.