Gezellig en informatief symposium 2018
Op 6 oktober hield Landgeitenfokkersclub Drenthe haar symposium. Er was een mooie opkomst: een hele huifkar vol! Met deze huifkar werden we langs boerenerven in Gees gereden.
In 2012 kreeg Gees € 25.000 subsidie met als doel: het oorspronkelijke karakter van het dorp herstellen, lege plekken in Gees invullen met huisweiden.
De gelden werden verdeeld onder de mensen die er aan mee wilden doen. Daarvoor was een verdeelsleutel bedacht door de werkgroep. Aad van der Vaart en Gert de Groot zaten ook in deze werkgroep. Gert vertelt hoe het Huisweide project tot stand is gekomen en daarna ten uitvoer is gebracht. Projecten: van eikenhouten hek tot de bouw van een stal zoals vroeger hier ook werd gebouwd, bijvoorbeeld de karakteristieke kippenhokken: hoge hokken met grote ramen en met verticale planken.
We bewonderen de geiten van Gert en zijn kippenhok
We gaan verder met de huifkar naar Gerrit Plas.
Gerrit is bijenhouder en vertelt vol enthousiasme over zijn bijen, hoe je bijen herkent, hoe een koningin er uit ziet, darren en werksterbijen. Wat hun taken zijn, etc. Er zijn nog maar sporadisch bijenvolken die in het wild weten te overleven. Ze behoren daarom nu tot de huisdieren. Honingbijen hebben een volk. Wilde bijen niet, zij leven solitair.
Bijen verzamelen nectar. De actieradius van een bij is ca 3-5 km. Honing werkt antiseptisch, maar alleen als het koud wordt gebruikt. Dus niet in de thee toepassen!
Na een kleine wandeling komen we op een Brinkje in Gees waar historicus Kees van Dijk ons vertelt over de vroege geschiedenis van Gees tot heden. Een boeiend verhaal!
Met de huifkar gaat de tocht dan verder naar Marien Renting die varkens houdt. Omdat er geen typisch Drentse varkens bestaan, heeft hij over de grens gekeken en is uitgekomen op de Bentheimer Varkens.
Marien en zijn vrouw tracteren ons op heerlijke stukjes varkensvlees. Zij hebben ook een boerderijwinkel waar het vlees te koop is.
Via een prachtig landschap in de avondzon brengt de huifkar ons terug naar Aad. Daar heeft Bert Bouwman nog een heerlijke verrassing: hij bakt heerlijke biologische hamburgers (van vlees van zijn eigen koeien) voor ons.