Symposium in de Oosthoek van Groningen

Symposium 2019 DrentheDit jaar bezochten we de zuid-oost hoek van de provincie Groningen, in de prachtige omgeving van Sellingen.


Allereerst gingen we naar de Hasseberg, warempel een bergje midden in een laag gelegen omgeving, enkele tientallen meters van de Duitse grens. Het perceel is ca 4 ha groot. De geiten van Bert de Wit lopen op de berg, die helemaal vol is komen te staan met berkenopslag. Het is de bedoeling dat zij de berkenopslag de baas worden. Naar het oordeel van de aanwezige geitenkenners hebben ze daar nog wel even werk mee!

geiten bertdewit web

Hasseberg web

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

bokken bertdewit webNa de geiten van Bert bezocht te hebben, gingen we naar zijn bokken die enkele kilometers verderop lopen. Zij moeten een bosachtig terreintje opener maken zodat het aantrekkelijker wordt voor vogels. Het is ook een vogeltelplaats. De bramen hadden ze al zo goed als helemaal op. Een lekkernij voor ze natuurlijk. Ze komen nieuwsgierig naar ons toe en lopen voor ons uit tijdens de wandeling door het gebied.

 

Kloosterboerderij Bleyendael is het laatste adres dat we aandeden. We dronken er wat in de heerlijke zon op het terras. Hans Scheltinga en Miriam van der
 Laan gaven hier een demonstratie over het inophetterrasspannen en 
rijden met een bokkenwagen.

Zij vertelden hoe zij een bokje uit aanvankelijk vier bokjes kozen om mee verder te gaan. Tot voor kort waren er nog twee waar ze mee verder wilden, maar uiteindlijk is de keuze gevallen op de bok die zij nu bij zich hadden. De bok moet rustig zijn, niet gespannen en bang, moet sterk genoeg zijn en bovendien moet hij het leuk vinden om te doen. Nu is de bok 1 jaar oud en het is verbazend om te zien wat hij geleerd heeft in die korte tijd en hoe gemakkelijk hij zich laat leiden.

inspannenbokje1

bokvoordewagen 
 
 
 
 klaarvoordestart
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
boklooptvoordewagen2