Fokken

CAE/CL (virus vrij)

 

"Virus vrij"

Binnen de club van Nederlandse landgeit fokkers zit een groep fokkers die "virus vrije" dieren fokken.
De dieren van deze groep zijn officieel vrij van CL en CAE. CL en CAE zijn geitenziekten. Waarom hebben zij officieel vrije dieren, hoe kom je er aan, hoe blijf je vrij en wat zijn CL en CAE.

 

In het volgende artikel wil ik daar wat duidelijkheid over scheppen. Zelf ben ik met vrije dieren begonnen omdat ik naast geiten ook schapen had. Als je schapen voor de fokkerij wilt verkopen of je wilt er keuringen mee bezoeken dat moeten ze zwoegervrij zijn. Om deze zwoegervrije status te behouden mag je op je erf (UBN) alleen geiten hebben die CAE vrij zijn. Zwoeger en CAE worden door een virus uit de zelfde familie veroorzaakt. Een schaap dat in contact komt met een niet-vrije geit kan mogelijk besmet raken en in elk geval een positieve bloeduitslag voor zwoeger krijgen. Dus daarmee was voor ons de keus gemaakt.
CL liftte bij ons in dit verhaal mee. CL is een ziekte van geiten en schapen die op mensen overgedragen kan worden. Binnen de vrije fokkers zitten veel kinderboerderijen, behalve dat zij vaak ook ras schapen hebben die zwoegervrij zijn, willen zij aantoonbaar geen CL hebben, zodat er geen risico is dat dit aan bezoekers wordt overgedragen.

 

CAE ofwel Caprine Arthritis Encephalitis, vrij vertaald geiten gewrichts- en hersenvliesontsteking wordt veroorzaakt door een RNA virus. Eenmaal besmet blijft een dier levenslang geïnfecteerd. Geiten binnen een kudde kunnen elkaar besmetten maar de makkelijkste overdracht is via de biest/melk van moeder op lam. Niet alle geïnfecteerde dieren worden ook werkelijk ziek. Meestal vertoont maar ongeveer 25% van deze dieren symptomen in de vorm van dikke gewrichten, hersenverschijnselen, longproblemen of uierontsteking.

 

CL ofwel Caseus Lymphadenitis, vrij vertaald kaasachtige lymfeklier ontsteking wordt veroorzaakt door een bacterie. Na besmetting, vaak via wondjes, hoopt deze bacterie zich op in de lymfeknopen en veroorzaakt daar ontstekingen die gepaard gaan met veel pusvorming. De pus die vrijkomt als de ontsteking openbreekt is besmettelijk voor andere geiten, schapen en ook mensen. De bacterie kan lang in de omgeving overleven en kan via wondjes een nieuw slachtoffer besmetten. Vooral schaapscheerders en slagers lopen risico op besmetting. De kans op besmetting van mensen is wel heel klein. Bij een geïnfecteerd dier gaan de lymfeknopen zwellen, rond de kop, voor de schouder, in de vang, in de knieholte en in de lies zitten lymfeknopen die je, als ze opzwellen, kan zien. Maar ook inwendig in de borst en buikholte zitten lymfeknopen, een infectie daar is niet zichtbaar.

 

Hoe kom je aan vrije dieren
Vrije dieren kan je kopen, maar wil je officieel vrij blijven dan mogen ze geen contact hebben met niet-officieel vrije dieren, je kunt dan dus met je landgeiten ook alleen maar naar de “virusvrije” keuring in Huizen. En het kopen van een leuk bokje buiten de groep kan ook niet zomaar. Wil je toch een niet-vrij dier in je vrije groep introduceren of wil je als “niet-vrije geitenhouder” vrij worden dan moeten je dieren een jaar in quarantaine. Dat wil zeggen dat ze niet in contact mogen komen met niet-vrije dieren. Na dat jaar neem je van deze geiten een bloedmonster. Zijn de bloed uitslagen gunstig dan ben je daarna vrij.

 

Binnen onze kleine groep is elke paar jaar behoefte aan vers bloed. Daartoe worden bokken uit de grote niet officieel vrije populatie gekocht. Voorafgaande aan de quarantaine laat ik het bloed van de bokken al onderzoeken op CAE en CL, het zou jammer zijn als ze na een jaar apart gestaan te hebben toch positief blijken te zijn. Toch betekent een gunstige uitslag op de dag van in quarantaine gaan niet dat de dieren na een jaar nog goed zijn. Het kan lang duren voordat een besmet dier in het bloed omslaat van gunstig naar ongunstig daarom wordt het eerder genoemde jaar aangehouden.

 

Hoe behoud je je CAE/CL vrije status
Ben je eenmaal CAE en CL vrij en wil je je CAE en CL vrije status behouden dan moet je 1x in de 2 jaar je dieren d.m.v. bloedonderzoek laten controleren. Wat misschien goed is om te weten is dat er naar mijn weten de afgelopen jaren nooit antistoffen tegen CAE en CL zijn gevonden bij de bokken die onderzocht zijn om aan de virusvrije populatie toe te voegen. Mogelijk zitten CAE en CL ook niet of nauwelijks in de rest van de landgeitenpopulatie.

 

Meer informatie:
Myra Buursema,   Huizen   
035-5257461,   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.