Midden-Nederland

Keuring Oldebroek 2021

Mooie keuring met veel deelnemers een enkele bui en vooral gezelligheid en mooie dieren.

IMG 2993

IMG 2964

IMG 2982

IMG 3016

 

Corona eisen keuring Oldebroek

Het bestuur van het boerdeijmuseum te Oldebroek heeft de landgeitenkeuring aangemerkt als een evenement. Zij willen gaan werken met een Coronatoegangsbewijs. Alle leden Midden Nederland ontvangen een e-mail met nadere informatie (28-08-2021).

 

 

Keuring Nederlandse landgeiten door de regio Midden Nederland

Op zaterdag 11 september 2021 zal in Oldebroek weer de jaarlijkse landgeitenkeuring worden gehouden. Het terrein van het Boerderijmuseum zal dan weer ingericht worden voor de keuring. De belangrijkste voorbereidingen zijn weer getroffen. Nu maar hopen dat het Covid-virus ons niet gaat dwarsbomen.

We hopen dat veel leden uit onze regio en de overige regio’s de weg zullen vinden met hun dieren naar deze keuring. De sluitingsdatum voor de inschrijving is 21 augustus. Op deze website, onder de kop Keuringen, is alle verdere informatie te vinden, inclusief de benodigde formulieren.

Mochten er vragen en onduidelijkheden zijn of heb je hulp nodig bij het inschrijven neem dan contact op met een van de contactpersonen. Hun namen en telefoonnummers staan ook op deze website bij de regio Midden Nederland.

 

 

Bestuurswisseling

Kort verslag bestuurswisseling LFMN 20 juni 2020

 

Door de positieve reacties op de digitale ledenraadpleging heeft er vandaag de overdracht aan de nieuwe bestuursleden plaatsgevonden.

Het bestuur ziet er nu als volgt uit:

 

*Voorzitter:             Piet Enserink
*Secretaris:            Erwin de With
*Penningmeester:  Johan Lanting

 

Alex Beltman is de nieuwe regiovertegenwoordiger geworden voor regio B.

 

We zijn blij dat alle functies weer zijn voorzien.

 

 

Winnaar diversiteitsprijs

 

De diversiteits prijs is geven aan Milou van de Huttendiek. Ze kreeg deze prijs voor de bijzondere beharing van sik tot borst aan de hals en de spikkels in de kleur. 

 

winnaar diversiteitsprijs

Extra prijs tijdens de keuring in Oldebroek

  

Diversiteit in het voetlicht bij keuring landgeiten in Oldebroek

Een belangrijk kenmerk van de Nederlandse Landgeit is de grote mate aan diversiteit: de geiten en bokken hoeven niet te voldoen aan een strak schoonheidsideaal, maar mogen er heel divers uitzien. Dit maakt dat je als fokker eigen doelen kunt stellen en kunt proberen die te bereiken.
Het bestuur Midden Nederland wil al enige tijd tijdens onze keuring in Oldebroek hier specifiek aandacht aan besteden.
Vorig jaar is dat eenmalig gebeurd doordat de Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) een penning beschikbaar had gesteld voor een geit of bok met een specifiek kenmerk dat niet veel meer voorkomt. In Oldebroek kreeg de bok Owain de penning, vanwege zijn specifieke hoorns die een mix vormen tussen sabel en ramshoorns.
Dit jaar is het aan de keuringsorganisatie zelf om hier wel of niet iets mee te doen. Als Midden Nederland willen we dit natuurlijk wel!
De keurmeesters hebben toegezegd hier medewerking aan te verlenen, en hebben daarbij gevraagd om richting te geven: welk aspect van de landgeit wordt in het voetlicht gezet?
Hier hebben we het als bestuur en keuringsorganisatie uitgebreid over gehad. We kiezen ervoor om ieder jaar een ander kenmerk te belichten.


Dit jaar willen we aandacht schenken aan de vacht en/of kleur van de geiten/bokken.
Geiten mogen kort- of langharig zijn, bokken zijn langharig. De dieren mogen allerlei kleuren en aftekeningen hebben (alleen geen Toggenburgeraftekening). Keurmeesters geven alleen punten op het item beharing, niet op kleur.
In de praktijk zien we vooral veel langharige dieren die zwartbont, bruinbont of zwartgrijsbont zijn. Ook dieren met een aalstreep zien we regelmatig. Om de diversiteit te behouden willen we graag een dier in het voetlicht plaatsen met een kleur of vacht die we weinig zien, maar wel de moeite waard is om te behouden.

Tijdens de prijsuitreiking zal de eigenaar van dit dier gevraagd worden met het dier in de ring te komen. De keurmeesters zullen toelichten waarom juist dit dier in aanmerking komt voor de diversiteitsprijs!

Bestuur en keuringsorganisatie Landgeiten Fokkersclub Midden Nederland
Augustus 2019

 

 

Een zeer geslaagde stallentocht.

Zaterdag 11 mei werd de jaarlijkse ledenvergadering gehouden bij fam. de With in Neede. We werden hartelijk ontvangen met koffie en iets lekkers erbij. Het bestuur was erg blij met de opkomst deze dag. Bij de ledenvergadering waren 15 leden aanwezig. Tijdens deze vergadering vond er wisseling in het bestuur plaats. Ben Wouters, de voorzitter, had er 2 termijnen van 3 jaar opzitten en was hierdoor niet herkiesbaar. Maar gelukkig hadden we Piet Enserink bereid gevonden om deze taak over te nemen. Ben nogmaals bedankt voor al je inzet tijdens je voorzitterschap.

afscheid voorzitter

Lees meer: Een zeer geslaagde stallentocht.

15 juni Studiedag voor beginnende houders en fokkers van de Landgeit

Beginnende fokkers hebben veel vragen over het reilen en zeilen van een geitenkeuring. Waarom keuren? En wat moet je daar als fokker voor doen? Hoe gaat zo'n keuring? Voor hen organiseert de regio Midden een bijeenkomst waar we hier op in gaan.

 

Datum en Plaats: 15 juni 2019 vanaf 10.00 uur tot maximaal 15.00 uur (inclusief lunch)
Poggebeltweg 7 in Nieuw Heeten

Thema: Voorbereiding keuring

Albert van de Streek en Hans Scheltinga zullen ingaan op de vele aspecten die van belang zijn rond het thema keuring. Naast een stukje theorie zullen ze ook aan de hand van een aantal dieren uitleg geven. Inbreng van de deelnemers wordt daarbij zeer op prijs gesteld.

 

Doel: De beginnende fokker voorbereiden en op weg helpen naar de keuring.

 

Onderwerpen:
1. Wat mag ik verwachten van een keuring?
2. Hoe kan ik met voorbereiden op een keuring?
3. Welke dieren neem ik mee naar een keuring?
4. Wat gebeurt er op de keuring?
5. Wat doet een keurmeester?
6. De inhoud van het keuringsformulier?
7. Wat zeggen de resultaten op het keuringsformulier?

 

Aanmelden via mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Ledenvergadering en stallentocht op zaterdag 11 mei 2019


Agenda ledenvergadering:


1. Opening en mededelingen
2. Notulen ledenvergadering 2018
3. Bestuurstoekomst: Ben treed af als voorzitter en is niet herkiesbaar. Piet Enserink heeft zich kandidaat gesteld. Tegenkandidaten kunnen zich melden tot en met 9 mei bij één van de bestuursleden.
4. Financieel jaarverslag 2018 en begroting 2019
5. Terugblik afgelopen jaar
6. Keuring evaluatie 2018 is al besproken in nov '18
7. Voorbereiding en bemensing keuring 2019
8. Stand van zaken studiedag nieuwe leden
9. Ideeen komend jaar 
10.PR
11.Verkoop oude metalen meetstokken
12.Stukje DNL
13.Rondvraag
Het programma:

10.00 tot 10.30 Inloop vergadering bij Erwin de With, Pasmanweg 3, Neede
10.30 tot 12.00 Ledenvergadering
12.00 tot 13.00 Lunch
13.00 tot 14.00 Erwin de With vertelt over fokken met virusvrije geiten
14.00 Vertrek naar de familie Lanting in Geesteren, Oude Diepenheimseweg 35
14.15 Bezichtiging geiten familie Lanting
15.00 Einde stallentocht 

Leden uit andere regio's zijn welkom vanaf 12.00 uur

Graag even van te voren, uiterlijk 6 mei, aanmelden bij Alex de Wilde: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-38089768 in verband met de lunch.