Nieuwstijding nr.105

N105LFWN

Het kwartaalblad van de regionale landgeitenclub LFWN is uit. Dezer dagen valt het blad, Nieuwstijding nr.105 door ieders (digitale) brievenbus.

Nieuwstijding nr.103

Binnen een paar dagen valt het kwartaalblad nr.103 van regioclub LFWN door de (digitale) brievenbus van alle leden in Noord- en Zuid Holland én bij andere geïntresseerden in het land.

N103voorblad

Nieuwstijding nr.102

Voor wie een abonnement heeft; Nieuwstijding nr.102 is verzonden en valt binnenkort door uw (digitale) brievenbus.

N102

Nieuwstijding nr.101

Nieuwstijding nr101

Binnenkort valt Nieuwstijding nr. 101 door de (digitale)brievenbus bij leden van Landgeiten Fokkersclub West-Nederland en bij leden in het land die zich geabonneerd hebben.
Veel leesplezier.

Nieuwstijding nr.100

Nieuwstijding100 1

Deze maand valt dit kleurrijke jubileumnummer door de brievenbus van alle LFNLleden met onderwerpen als:
-- 1-0 voor de hoorns
-- een bijzondere woordzoeker
-- thuisBij ........ in de fraaie gemeente Bloemendaal
-- oudmoeder gaat haar 17de levensjaar in

stallentocht 20 april a.s.

Beste Landgeitenvrienden,

Op 20 april is het zo ver. LFWN (Landgeiten Fokkersclub West-Nederland) gaat i.s.m. de afdeling Friesland op excursie in het Noord-Hollands Duinreservaat van natuurbeheerder PWN (drinkwaterbedrijf Noord-Holland). Het bestuur nodigt jullie, leden van de LFNL en andere geïnteresseerden uit om mee te gaan!

We zijn te gast bij Hans Logchies van Crosshill begrazing. Dit is het begrazingsbedrijf dat daar de begrazing met landgeiten uitvoert en de eigenaar is van ca. 100 landgeiten. Dit is een van de grootste, zo niet de grootste landgeitenhouder van Nederland. Hij laat ons zien hoe er professioneel met landgeiten gewerkt wordt. Ze doen dit inmiddels bijna 15 jaar.

De dieren worden functioneel ingezet voor beheer van kwetsbare natuurterreinen in het duingebied van PWN. Het zijn dus professionele natuurbeheerders en geen hobbydieren.
Naast landgeiten begraast Crosshill ook met Scottish Blackface schapen, Exmoor pony's en Schotse Hooglanders.

We gaan een uitgebreide geitenhoederslunch gebruiken bij de Kruisberg, het horeca-etablissement van Hans Logchies, gelegen midden in het duinreservaat. Speciaal voor ons geeft Hans een flinke korting.

Op deze dag gaan we ook op excursie met twee boswachters van PWN, de duinbeheerder, Egbert van Diepen en Lydia Slijkerman. Zij laten ons de effecten en gewenste resultaten van begrazing met geiten zien. We gaan hiervoor het gebied in. Het is een nogal groot gebied, dus ga uit van een stevige wandeling.

PWN beheert in opdracht van de Provincie Noord-Holland ruim 7.300 hectare duingebied, waaronder het Noord-Hollands Duinreservaat. Dit is een van de grootste natuurgebieden in ons land. Kijk vooral op hun site: https://www.pwn.nl/natuur

Voor mensen die slecht ter been zijn, is een bedrijfsbus van PWN met chauffeur beschikbaar. Er is plek voor vijf passagiers. Geef dit bij opgave direct aan.

Het programma ziet er als volgt uit:

10.15 aankomst op de PWN parkeerplaats kraaiennest te Heemskerk met koffie en thee (zie plattegrond onderaan deze email)

Bij voldoende aanmeldingen splitsen we op in vier groepen.

Groep 1 en 2
10.30 wandeling naar de geiten-kraamhokken, uitleg en verhalen hierover door de herder
12.00 wandeling langs de weiden met scottish blackface schapen naar de kruisberg

Groep 3 en 4
10.30 wandeling naar geiten in de begrazingsgebieden met de boswachters

Allen
12.30 geitenhoederslunch op de Kruisberg

Groep 1 en 2
13.30 wandeling naar geiten in de begrazingsgebieden met de boswachters

Groep 3 en 4
13.30 wandeling naar de geiten-kraamhokken, uitleg en verhalen hierover door de herder
15.00 wandeling langs de weiden met scottish blackface schapen naar de kruisberg

15.30 terugkeer bij de Kruisberg, mogelijkheid nog wat te gebruiken
16.30 terugkeer naar de parkeerplaats of eventueel op eigen gelegenheid een wandeling (routekaartjes hebben we beschikbaar)

Geef je zo snel mogelijk op, maar uiterlijk 10 april! Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of doe het telefonisch/app naar Robert-Jan Prins: 06-13615434.
Kosten per persoon: 16,- euro (koffie aan het begin + de lunch). Overmaken vóór 10 april op bankrekening nr. NL27RABO 0350500436 Landgeiten Fokkersclub West-Nederland, onder vermelding van 'excursie 20 april'

Kijk voor de geitenhoederslunch even op http://www.gasterijkruisberg.nl (vergelijkbaar met de koetsierslunch). Specifieke dieetwensen? neem even contact met ons op.

 

plattegrond Kruisberg Heemskerk kl

Makkelijkste navigatie-adres is de Patatoloog: Rijksstraatweg 122a 1968 LL Heemskerk. Tegenover het parkeerterrein van de patatoloog de Duinweg in, en daarna meteen rechts de Kruisbergweg in.

Namens het bestuur van de LFWN, Robert-Jan Prins en Marcel Koop

Nieuwstijding nr.99

Binnen een paar dagen valt Nieuwstijding nr.99 door de (digitale) brievenbus van alle leden in West-Nederland en andere geïntresseerden in het land.

met o.a. de volgende inhoud:
--boklammeren op rit
--5 miljoen euro voor geitenarbeid
--thuisBij   Peter van den Akker


Goede Kerstdagen voor iedereen en een voorspoedig 2019 gewenst.

N99 kl