Nieuws

Uitnodiging 7 november 2024 – Fokken met Verstand

Inteeltbeheersing in de praktijk: van een outcross programma tot een fokcirkel en van de het gebruik van de mean kinship tot het instellen van een dekbeperking. Dit jaar bespreken wij verschillende praktische handvatten en potentiële maatregelen om inteelttoename te beperken.

Op donderdagavond 7 november zullen de sprekers live presenteren via Teams.

Wij nodigen u van harte uit om deel te nemen aan deze ‘Fokken met verstand’ thema-avond.

De aanmeldknop en het volledige
programma kunt u vinden via de deze link.

Let op: gewijzigde keuringslocatie Enkhuizen!

In verband met constatering van blauwtong bij één of meer geiten bij het Zuiderzeemuseum heeft het museum besloten geen geitenkeuring op het terrein te laten plaatsvinden.

Landgeitenfokkersclub West Nederland heeft een alternatieve locatie gevonden. De keuring op zondag 25 augustus zal gehouden worden op het terrein van De Museummolen in Schermerhorn. Het adres is Noordervaart 2, 1636VL Schermerhorn.

Let op, langs de weg Noordervaart ter hoogte van de museummolen is beperkte parkeerruimte in in principe alleen aan de zuidzijde van de straat, dus in de rijrichting naar Schermerhorn aan de rechterzijde.

Landgeitenfokkersclub West Nederland hoopt u te begroeten zondag 25 augustus bij de Museummolen te Schermerhorn, en hoopt te kunnen genieten van mooi weer en een gezellige keuring.

Blauwtong heerst opnieuw!

Blauwtong heerst opnieuw in Nederland. En dat ondanks de vaccinaties. Je vindt hier een kaart waar alle besmettingen die in 2024 zijn vastgesteld per woonplaats op staan. De kaart wordt op maandag en donderdag bijgewerkt.

Op deze pagina van de Rijksoverheid vind je alle informatie over blauwtong, ook de ziekteverschijnselen zijn hier uitgelicht.
Blauwtong is een virusziekte die voorkomt bij schapen en andere herkauwers als geiten en runderen. Ook hert- en kameelachtigen kunnen het krijgen. Meld het bij je dierenarts als je vermoedt dat je dieren deze ziekte hebben. Dit is verplicht.

Let op: zijn je dieren gevaccineerd tegen blauwtong maar vertonen ze toch duidelijk merkbare symptomen van blauwtong? En is deze besmetting bevestigd via bloedonderzoek? Meld dit dan bij het Bureau Diergeneesmiddelen van het CBG. De dierenarts kan dit voor je doen.

Advies: vul enquete GD in!
Op dit moment probeert GD de situatie op een aantal bedrijven in kaart te brengen. Om deze nieuwe situatie beter te kunnen begrijpen, vragen wij dierhouders uit heel Nederland die verschijnselen van blauwtong bij hun schapen, runderen of geiten zien, om een enquête in te vullen.

Door je ervaringen te delen help je mee inzichtelijk te krijgen wat de ernst is van de huidige infectie, hoe deze zich verhoudt tot vorig jaar en wat het mogelijke effect is geweest van vaccinatie. Jouw gegevens worden geanonimiseerd geanalyseerd. Uiteraard krijg je de resultaten teruggekoppeld na afronding van de analyses.

Vaccinatiestrategie Blauwtong

Minister Adema (minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft op 26 april een vaccin tegen het blauwtongvirus goedgekeurd voor gebruik. Dat is goed nieuws! Dierenartsen en sectorvertegenwoordigers hebben een vaccinatiestrategie opgesteld.

Een werkgroep bestaande uit dierenartsen, sectorvertegenwoordigers, en Fidin heeft zich over de wenselijke vaccinatiestrategie gebogen. Naar verwachting komen begin mei 1 miljoen doses vaccins beschikbaar. Twee weken later volgt naar verwachting nog een batch van 1 miljoen doses vaccins. Dit betekent dat tot eind mei sprake zal zijn van schaarste waardoor niet alle schapen en runderen direct gevaccineerd kunnen worden. Daarom is, mede op basis van adviezen van de deskundigengroep dierziekten, een prioritering aangebracht waar dierenartsen en sectorvertegenwoordigers zich gezamenlijk achter hebben geschaard. 

Er wordt gestart met het vaccineren van schapen, zeldzame huisdierrassen en herkauwers of kleinschalige bedrijven met een publieksfunctie. 

Belangrijke overwegingen hierbij zijn

  1. het voorkomen van ernstige ziekte en sterfte
  2. het behouden van kleine en daarmee kwetsbare populaties (zeldzame rassen)
  3. de publieke perceptie

Betrokken bij de tot stand koming van dit advies zijn: KNMvD, CPD, Fidin, LTO, Vee&Logistiek, SZH, NSFO en de Faculteit Diergeneeskunde

Meer informatie over de vaccinatiestrategie en de overwegingen die hieraan ten grondslag liggen zijn hier te lezen.

Huishoudelijk reglement en het fok- en stamboek reglement goedgekeurd door RVO

Het RVO heeft het huishoudelijk reglement en het fok- en stamboekreglement bekeken en goedgekeurd. Aangezien de deadline van reacties op de ALV is verlopen gaan de stukken per 1-1-2024 in.

Deze stukken zijn altijd te vinden op de pagina ‘Verenigingsdocumenten‘.

U hebt het laatste bericht bereikt.