Hoefverzorging

De hoorngroei van hoeven

De hoorngroei van de Nederlandse Landgeit is ingesteld op de slijtage van de oorspronkelijke rotsachtige bodem waar de voorouders op leefden. Geiten die in Nederland worden gehouden zullen dus een sterkere groei dan slijtage kennen. Dit betekent dat u uw geiten zult moeten bekappen. Dit is afhankelijk van de omstandigheden waarin de geiten worden gehouden, maar in de regel geldt dat de geiten 6x per jaar moeten worden bekapt. De hoeven zijn gevoelig voor vocht en vuil, door de geiten regelmatig te bekappen, blijft de hoef mooi gesloten (de witte lijn sluit mooi aan tegen de zool) en dringt vuil niet snel tussen de zool en hoornwand.

Regelmatig bijhouden

Regelmatig kappen maakt het ook gemakkelijker voor een beginnend geitenhouder, een goed bijgehouden hoef is erg gemakkelijk bij te houden, een verwaarloosde hoef begint meer op een ingreep te lijken. Als u hier geen ervaring mee heeft vraag dan uw collega fokker of uw dierenarts.

De hoeven van een geit en hoe kappen

De geitenklauw bestaat uit een zool en uit een hoornwand. De zool is de onderzijde van de poot en het voorste deel hiervan draagt samen met de hoornwand/ draagwand het lichaam. Deze zool hoort dan ook goed vlak en aan beide klauwen van gelijke hoogte te zijn. Als dit niet goed gebeurt ontstaan er vergroeiingen in de beenstand, die ook na het alsnog goed bekappen, vaak niet meer verdwijnen.

De hoornwand is vergelijkbaar met de nagel aan uw vinger. De hoornwand groeit maar door en zal zich omkrullen en over de zool komen te liggen. Hierdoor kan zich mest, zand en ander vuil nestelen tussen de zool en de hoornrand. Dit moet worden voorkomen.

Na het kappen moet de hoornwand met de witte lijn weer mooi aansluiten op de zool. Als dit pas verkregen kan worden na heel hoog op snijden pas dan op ga niet tot bloedens toe door maar kies liever voor een plan van aanpak voor deze hoef, b.v. het tweewekelijks kappen tot het gerezen probleem onder controle is of een behandeling met een zinksulfaatoplossing.

Als u wat dieper heeft moeten snijden spuit u de hoef dan in met violetspray. Dit is een ontsmettingsspray, verkrijgbaar bij uw dierenarts.