Huisvesting
De Nederlandse Landgeit is een hard en sober ras. Toch hebben de geiten beschutting tegen regen, zon en koude wind nodig. In natuurgebieden kan dit struikgewas, dikke (omgevallen) bomen of sterk geaccidenteerd terrein zijn. Voor geiten bij huis wordt meestal een stal of een halfopen hok gebruikt.
Let bij de bouw van een geitenhok op de ventilatie in het hok. Er moet voldoende afvoer zijn van amoniakdampen e.d. maar het mag NIET tochten.
Het kan wenselijk zijn om meerdere ingangen te maken in het hok. De sociale rangorde bij geiten zorgt er voor dat de leider anders voor de ingang gaat liggen en de rest buiten staat. Om die reden zie je ook wel geitenhouders die voor iedere geit afzonderlijk een klein hokje bouwen.
Als u van plan bent een schuilgelegenheid te bouwen voor uw geiten, doet u er goed aan eens een kijkje te nemen bij collega geitenhouders bij u in de buurt. (maak hierbij b.v. gebruik van de ledenlijst van de LFNL). Vraag de collega geitenhouders naar de voor- en nadelen die zij ervaren met hun hok.
Hieronder is een voorbeeld van twee ‘geiten modules’. Door de aparte hokjes kan iedere geit schuilen, ook de laagste in rangorde. Eventuele lammeren kruipen bij elkaar of bij hun moeder in het hok. De binnenmaatse afmetingen zijn: breedte: 85 cm, lengte: 120 cm, hoogte: 85 – 100 cm. Het dak bestaat uit een golfplaat die is voorzien van een zwarte coating. De wanden zijn van gepotdekselde donker geteerde planken. Er zit geen bodem in. De hokjes zijn gemakkelijk verplaatsbaar. Er ligt een laagje stro in. Regelmatig wordt er stro toegevoegd zodat het oppervlak schoon blijft. Af en toe wordt het hok helemaal leeg gehaald.
Schuilgelegenheid onder een boomtak in een natuurgebied.