Mekkerende geiten

E-mail van een geitenhoudster:

“Hallo, ik zit met een vraagje over geiten. We hebben momenteel twee geiten die in een mooi, groot hok zitten en kunnen spelen op een grote weide. Iedere dag krijgen ze genoeg te eten en aandacht. Ze eten ook wilgenschors voor hun gestel en hebben verhoogjes om op te spelen. Vers water is er ook. We hebben zelfs een overdekt speelplaatsje gemaakt voor bij regen.
Toch blèrt één geit de hele dag door. Aandacht geven of bijkomend voedsel verhelpt dit niet. Na een tijd begint dit toch wel te veel te worden, ook voor onze buren. Weet u soms een reden en/of oplossing?”

Onze mogelijke verklaringen:

Geiten kunnen ongelofelijk zeuren. Deze geitenhoudster is niet de eerste die zich vertwijfeld afvraagt: “Ik doe zo mijn best en dan is het nog niet goed?”

Geiten zijn sociale dieren. Met mekkeren drukken zij gevoelens uit en zenden zij signalen uit naar andere geiten en mensen. Er kunnen een paar goede redenen zijn voor een geit om te mekkeren.

Vanaf de nazomer kan een geit rits worden. Door onrustig gedrag, kwispelen met de staart en voortdurend mekkeren geeft zij aan dat de bok welkom is. Dit duurt een paar dagen en dan is het weer over tot aan de volgende vruchtbare periode in de cyclus, ongeveer 3 weken later.
Verder mekkert de geit een tijdje na verstoringen in de kudde, bijvoorbeeld als een andere geit of haar lammeren zijn weggehaald.
Direct na het aflammeren is ook een enerverende periode. Vooral jonge moeders zijn nog wat onwennig en laten soms voortdurende horen dat zij in de buurt zijn. Gefrustreerde geiten die door een andere geit van het voer zijn weggejaagd of het hok uit zijn gezet en in de regen moeten staan doen luidkeels hun beklag.

Mekkeren is een manier om contact te maken met andere geiten uit de groep. Laatst liep ik in een groot heuvelachtig natuurterrein dat begraasd wordt door bokken. Als eerste kwam ik een alleen lopende jonge bok tegen die de groep was kwijtgeraakt. Luid mekkerend probeerde hij weer aansluiting te vinden. Een geit die alleen wordt gehouden zal, zolang zij de moed nog niet heeft opgegeven, hetzelfde doen. Volkomen natuurlijk gedrag.

Nu komen we op het problematische gemekker. Als de houder op ieder willekeurig moment van de dag met iets lekkers aankomt dan zullen de geiten, zodra zij de houder zien of horen, proberen de aandacht van die wandelende voerzak te trekken: mekkeren dus. En als de houder de geiten bevestigt in dit gedrag door inderdaad wat te geven dan zullen zij dat de volgende keer weer doen. Dit is de oorzaak van de meeste mekkerproblemen.

Het is dus aan te raden om op vaste tijden te voeren en daarbuiten niet. Ook omweiden moet op de vaste voertijd plaats vinden. Aan deze regelmaat moet strikt de hand gehouden worden. Als de houder op een ander moment van de dag de geiten lokt met wat brok om ze in handen te krijgen of om aan een gast te tonen dan is hij niet meer consequent.
Verder is de ervaring dat ‘junk food’ zoals brok het zeurgedrag stimuleert. Als de geiten geen brok verwachten dan kunnen ze er ook niet om bedelen. Mijn geiten krijgen vaak takken van bomen en struiken. Dit gebeurt alleen ’s ochtends vroeg. Als ik op een ander moment van de dag met een zaag een struik onderhanden neem dan hebben ze dat heel snel door en laten mij weten dat zij erop staan te wachten.