Paraplubestand

Bescherming van de dieren         

Het Paraplubestand is opgezet op verzoek van Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid (LNV). Het brengt dieren in kaart die behoren tot een zeldzaam ras. Voorlopig kan dit alleen voor de diersoorten rund, geit en schaap. (Varkens vlaggen we per UBN). De zeldzame status van een dier wordt in het Identificatie & Registratie (I&R) systeem aangegeven door middel van een vlag. Bij een uitbraak van een besmettelijke dierziekte kan voor deze dieren een uitzondering worden gemaakt. Daarnaast zal het paraplubestand leidend worden bij eventuele diersubsidies, zoals de subsidieregeling voor dieren van zeldzame rundvee-, schapen- en geitenrassen binnen het GLB (2023-2027).

Het systeem

Het ministerie van LNV heeft de SZH aangewezen als beheerder van het paraplubestand. Als dierhouder kun je niet zelf in het I&R-systeem je dieren vlaggen, hiervoor moet je je aanmelden bij de SZH en de SZH machtigen.

Bovenstaande tekst is overgenomen van de website van de SZH. Hier kunt u meer informatie vinden over het paraplubestand en hoe u zich kunt aanmelden en de SZH kunt machtigen om meldingen te mogen doen. szh.nl/paraplubestand

De SZH vraagt 4x per jaar vragen (1e week van december, maart, juni en september) de gegevens van de dieren van de aangemelde dierhouders bij het stamboekbeheer op. Het is dus belangrijk dat de registratienummers in ZooEasy gelijk zijn aan die bij RVO, anders worden uw dieren niet gevlagd.

Hoe kunt u zien of uw dieren gevlagd zijn?

Dat kan in uw RVO bij raadplegen vlaggen. De SZH geeft uitleg daarvoor in een document op hun website.